We kennen het allemaal wel, vanuit de buurt of bijvoorbeeld van het nieuws; ramen en deuren moeten gesloten blijven, want er is bij een brand asbest vrijgekomen. Erg vervelend, dat op de eerste plaats, maar ook ronduit gevaarlijk voor de gezondheid. Niet voor niets moeten er de welbekende witte pakken gedragen worden bij het ruimen van asbest. Veel boerderijen hebben een dak waarin asbest verwerkt is. Dit mag nu nog, maar over een aantal jaren wordt dit bij de wet verboden.

Verboden vanaf het jaar 2024

In heel Nederland gaat het verbod op asbestdaken in het jaar 2024 in. Dit lijkt nog ver weg, maar het is maar acht jaar van nu. Wanneer asbest vrijkomt, dan levert dit gezondheidsgevaren op voor mens en dier. Zolang asbest niet vrijkomt is er niet heel veel aan de hand, maar wanneer een pand met een asbestdak in brand vliegt, dan vliegen de stukjes asbest ook in het rond. Deze kunnen zich door een hele wijk verspreiden en dit zorgt voor grote risico’s. Dit moet in de toekomst voorkomen worden, door een verbod uit te geven op het hebben van een asbestdak. Mensen die op dit moment bijvoorbeeld een boerderij met een asbestdak hebben moeten zorgen dat deze vervangen is voordat de asbestdaken verboden worden.

Subsidie voor de verwijdering van een asbestdak

Iedereen die een pand met een asbestdak bezit is zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van dit asbestdak. Hiervoor moet uiteraard een professioneel bedrijf ingeschakeld worden dat zich heeft gespecialiseerd in het verantwoord verwijderen en verwerken van asbest. Dit kost natuurlijk geld. Daarom is besloten om een subsidieregeling aan te nemen voor mensen die een asbestdak moeten laten vervangen door een ander dak. Er is 75 miljoen euro voor gereserveerd. Mensen die het asbestdak niet op tijd laten verwijderen riskeren een boete.