Vocht in de woning kan voor een deel worden voorkomen door goed te ventileren. Toch kan het niet altijd voorkomen worden dat er een teveel aan vocht in de woning bestaat. Zo kunnen onder meer lekkages, optrekkend vocht en inslaand vocht zorgen voor problemen. Een teveel aan vocht in de woning kan grote gevolgen hebben.

Schimmels en zwammen

Vocht kan in combinatie met warmte, bijvoorbeeld van de verwarming, zorgen voor het ontstaan van schimmels. Een heel groot nadeel van schimmel is wel dat het heel snel om zich heen kan grijpen, waardoor er al snel een heuse schimmelepidemie ontstaat. Een ander probleem dat kan ontstaan is de vorming van zwammen. Deze zorgen vooral voor een vernieling van de ondergrond waar zij zich op bevinden. Ook algen en mossen kunnen ongestoord groeien in vochtige ruimten.

Vieze beestjes in huis

Natuurlijk komen er ook vieze beestjes op al dat vocht in huis af. De meest bekende is wel de zilvervis. Als je veel zilvervisjes in huis ziet, dan weet je dat er een vochtprobleem is. Mensen vinden dit over het algemeen al vieze beestjes, maar er komt ook groter ongedierte op vocht af, zoals ratten en muizen. Het ongedierte wordt vooral aangetrokken door de algen en mossen.

Constructieaantasting

Vanzelfsprekend zorgt al dat vocht in de woning ook voor een aantasting van de constructie van het pand. Dit treedt niet direct in werking, maar wanneer het probleem lange tijd blijft bestaan, dan gaat beton scheuren en hout gaat rotten. Daarnaast gaat ook leidingwerk roesten en dit kan voor ergere problemen zorgen.

Een aanzienlijk hogere energierekening

De energierekening gaat ook flink oplopen als je last hebt van vocht in huis. Wanneer het vochtgehalte in een woning stijgt met slechts 10 procent, dan stijgt de energierekening ook aanzienlijk.

De gezondheid van mens en dier

Mensen en dieren hebben natuurlijk ook last van vocht in huis. Zo zullen er sneller problemen met de luchtwegen ontstaan. Huisdieren krijgen het benauwder, maar de mensen in de woning natuurlijk ook. Dit betekent dat de longen bijzonder negatief worden beïnvloed wanneer er vocht in huis aanwezig is. Mensen die in goede gezondheid verkeren zullen hier in lichte mate last van krijgen na verloop van tijd, maar mensen die al te maken hebben met een (chronische) longaandoening kunnen behoorlijke klachten ontwikkelen. Na verloop van tijd kan er zelfs onherstelbare schade aan de gezondheid optreden.