Weet u precies hoe het gesteld is met het binnenklimaat van uw woning of bijvoorbeeld uw werkruimte? De kans dat u dit niet weet is relatief groot, want verreweg de meeste mensen hebben geen idee hoe het zit met de kwaliteit van het binnenklimaat in huis of op de werkplek. Juist de onwetendheid kan zorgen voor problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Het is namelijk zo dat een slecht binnenklimaat diverse gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Hoe ontstaat een slecht binnenklimaat?

Een slecht binnenklimaat kan diverse oorzaken hebben. Als er veel vuile lucht in een pand aanwezig is, en er wordt niet geventileerd, dan blijft deze vuile lucht in het pand rondhangen. Dit zorgt natuurlijk voor een slecht binnenklimaat. Daarnaast zijn veel gebouwen in de winter bedompt en in de zomer weer veel te warm. De opwarming van de aarde in combinatie met de besparing van energie dragen ook bij aan het ontstaan van een slecht binnenklimaat. Tot slot wordt de kwaliteit van het binnenklimaat vanzelfsprekend ook sterk minder wanneer er meer verontreiniging en minder ventilatie plaatsvindt.

Hoe belangrijk is het binnenklimaat?

In Nederland zijn we op veel dagen graag binnen, gewoon omdat het buiten geen goed weer is. We kennen veel regen en als het droog is, dan hebben we vaak te maken met een sterke wind of gewoon kou. Het feit dat we niet erg veel te maken hebben met zonnig en aangenaam weer zorgt ervoor dat we vaak liever binnen zijn. Dan is het wel belangrijk dat het binnenklimaat van goede kwaliteit is. Wanneer het binnenklimaat slecht is, en we besteden hier veel tijd in, dan kunnen zich diverse gezondheidsklachten ontwikkelen, waaronder luchtwegproblemen, geïrriteerde ogen, hoofdpijnen en irritaties aan de slijmvliezen, waardoor we veel kunnen gaan hoesten en niezen. Het is dan ook heel belangrijk om altijd te zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig, verantwoord en gezond binnenklimaat.