De kwaliteit van het binnenmilieu is belangrijk voor mens en dier. Wanneer er een slechte kwaliteit binnenmilieu bestaat, dan kan dit voor diverse problemen zorgen. Vaak is het niet bekend hoe het is gesteld met het binnenklimaat. Wanneer een pand regelmatig goed wordt geventileerd, liefst dagelijks, dan is het vaak redelijk tot goed gesteld met het binnenklimaat. Helaas zijn er ook panden waar weinig tot geen ventilatie gerealiseerd wordt, waardoor de kwaliteit van het binnenmilieu aanzienlijk verslechterd. Bekend is dat dit vaak in scholen en kantoorgebouwen het geval is.

Al het vuil van buiten mee naar binnen

Scholen en kantoorpanden worden vrijwel dagelijks overspoeld met mensen. Deze mensen komen van buiten, vanzelfsprekend, en nemen van alles mee naar binnen dat hier in de lucht blijft hangen. De lucht wordt vuil en dit wordt enkel erger wanneer er geen schone lucht aangevoerd wordt. Wanneer er niet wordt geventileerd, dan hoopt het vuil zich op in de lucht en dit betekent dat de luchtkwaliteit sterk afneemt. Op den duur gaat dit voor diverse problemen zorgen. Het is daarom altijd belangrijk om goed te ventileren. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat ramen niet open kunnen, dan is het belangrijk om andere maatregelen te nemen, zodat er toch een schone lucht bestaat.

Metingen laten verrichten

Het kan zijn dat u signalen opvangt van een slechte kwaliteit van het binnenmilieu, of dat u gewoon eens zeker wilt weten hoe het nu gesteld is met het binnenklimaat. In dit geval kunt u metingen laten verrichten om te laten vaststellen hoe gezond het binnenmilieu nu werkelijk is. Hierbij kunnen microbiologische metingen worden verricht om te bepalen hoeveel gisten, schimmels en bacteriën er in de lucht aanwezig zijn. Daarnaast kunnen er ook metingen worden verricht om het CO2-gehalte te testen, de luchtsnelheid, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Een hoge concentratie CO2 kan diverse klachten veroorzaken. Op deze website wordt uiteengezet wat de effecten zijn van een hoge concentratie CO2.

Wat als het binnenklimaat niet goed is?

Als de kwaliteit van het binnenklimaat ver onder de maat is, dan kunnen er op den duur diverse problemen ontstaan. Zo kunnen mensen last krijgen van ademhalingsproblemen, waaronder astma-aanvallen, hoesten en niezen. Ook kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken en kan men last krijgen van brandende en geïrriteerde ogen. Ook hoofdpijnen zijn een veelgehoorde klacht. Diverse tests kunnen uitwijzen dat er maatregelen genomen moeten worden om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. U kunt zich hierin uiteraard laten adviseren door diverse professionele bedrijven, welke u in de meeste gevallen ook direct effectieve oplossingen op maat kunnen aanbieden.