Wil je een gebied gaan omheinen of afrasteren? Dan kun je dat doen met weidepalen. Maar welke weidepalen moet je kiezen? Er zijn namelijk nogal wat soorten. Gecreosteerde, geïmpregneerde, metalen of kunststofpalen zijn allemaal een optie. Meer weten? Lees dan gauw verder!

Kies duurzaam: gecreoseerde palen

Wil je palen die lang meegaan? Dan zijn gecreosoteerde houten palen misschien wel een goede keuze. Deze afrasteringspalen worden onder vacuüm en hoge druk geïmpregneerd met creosootolie. Dit zorgt ervoor dat de levensduur veel langer is dan bij gewone palen. Voor het maken van deze palen wordt een milieuvriendelijk product gebruikt. Dit product wordt toegepast op weidepalen maar ook fruitboompalen en spoorbielzen. De nieuwste oliën zijn ontwikkeld in Nederland. Ze zijn lichter gekleurd en hebben op deze manier ook toelating in Europa.

Geïmpregneerde palen: een aantrekkelijk alternatief voor hardhout

Zoals de titel al zeg is geïmpregneerd hout een aantrekkelijk alternatief voor tropisch hardhout. De levensduur is namelijk bijna net zo hoog, maar de prijs is een stuk lager. De behandeling vergroot de levensduur van het naaldhout flink. Het kan tot 5 keer langer goed blijven! Door dit hout te gebruiken worden tropische bossen ontzien en is de aanvoer een stuk korter. Dit zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. Het is dus niet alleen goed voor de portemonnee maar ook goed voor het milieu!

Metalen palen: gemakkelijk te verplaatsen

Metalen palen zijn een goede optie als je op zoek ben naar tijdelijke afrastering. De palen zijn gemakkelijk te verplaatsen en daarom ook erg geschikt voor bijvoorbeeld rantsoen beweiding. Metalen palen worden vaak gemaakt van verenstaal. Aan de onderkant zijn de palen voorzien van een trapstuk. Hierdoor kan je een paal gemakkelijk in de grond zetten. Ook zijn de palen voorzien van een krulisolator. Hier kun je schrikdraad door geleiden.

Een alternatief voor houten palen: kunststof palen

Kunststof palen zijn net als de hierboven genoemde houten palen vrij duurzaam. De kunststof afrasteringspalen zijn daarnaast erg onderhoudsvriendelijk. Dit maakt dan ook dat de palen steeds populairder worden. Als je kunststof palen kiest, weet je zeker dat je de komende 25 jaar geen nieuwe palen hoeft aan te schaffen. Daarnaast zijn de palen niet alleen geschikt voor vaste afrasteringen, ook voor tijdelijke afrasteringen zijn ze dankzij hun lichte gewicht een goede optie.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van alle soorten weidepalen. Nu kun je zelf bepalen welke weidepaal bij jou behoeftes en budget past. Succes met het uitzoeken!

Bron: Ritsema dier & tuin