Licht is heel bepalend voor sfeer. En in sommige kamers draait alles om ‘veel sfeer’. Daarom zijn in slaap- en woonkamers veel kleine en warme lichtbronnen zo geliefd.

Maar in andere kamers is die sfeer minder belangrijk. Kamers waarbij je gewoon helder licht nodig hebt om dingen goed te kunnen zien, vinden, lezen of doen. Denk aan je garage, waar je het liefst zo snel mogelijk een helder lichtje hebt zodat je snel dat ene schroefje kan vinden. Of denk aan je werkkamer, waar een sfeervol lampje je misschien alleen maar lui maakt. In dergelijke gevallen kies je voor LED TL buizen.

Wat is LED?

Wat is nu precies een LED lamp? LED verlichting werkt heel anders dan een klassieke lamp. Er zit geen gloeidraad in of fluoriserend gas zoals we in TL buizen gewend zijn. De afkorting LED staat voor ‘Light Emitting Diode’. De werking is als volgt. Een LED is een elektrisch element dat direct licht uitzendt. Dat doet het via een halfgeleider, die alleen licht geeft als stroom er in de juiste richting doorheen wordt gestuurd.

Kleuren LED

De kleur van LED licht is heel divers. Het is afhankelijk van het materiaal van de halfgeleider en de spanning die door het element heen loopt. Bijna alle kleuren kunnen worden nagemaakt. Waaronder de kleur van daglicht. Tot voor kort waren blauwe LED lampen onmogelijk om te maken. Verschillende materialen maken dus verschillende kleuren. Zo zorgt aluminium voor een rode gloed. Wanneer gallium de overhand neemt, verandert dit meer in een groene of gele gloed. Blauwe tonen worden gemaakt met behulp van zink en indium delen.

Duurzaam

LED verlichting gaat heel lang mee. De verwachte levensduur is zo 50.000 branduren. Daarnaast kan een LED lamp tegen een stootje. Waar het vaak aan en uit zetten de levensduur van traditionele lampen negatief beïnvloedde, maakt dat voor een LED lamp niet uit. Daarom lenen LED lampen zich goed voor combinaties met bewegingssensoren of lichtsensoren.

LED TL buis

De LED TL buis is daardoor een duurzaam alternatief van een traditionele TL buis. In de vormgeving ziet een LED TL buis er hetzelfde uit als een reguliere. Maar het verschil zit hem in het energieverbruik en de levensduur van het product. Hoewel de aanschafprijs hoger is, zal je daardoor aan de eindstreep toch minder betalen voor LED TL buizen. Een ander belangrijk verschil is het flikkeren van een (opstartende) TL buis. Dat kan irritaties veroorzaken: vermoeidheid en hoofdpijn. Een LED lamp kent niet dergelijke effecten.

Toe aan een verduurzamingsslag in je (thuis)kantoor? Vervang dan je oude TL buizen door LED varianten!