Een van de minst geliefde planten in Europa is bezig aan een flinke opmars. De Japanse duizendknoop wordt meer en meer een probleem voor menig tuinbezitter, maar ook voor gemeentes en bedrijven. Deze woekeraar rukt namelijk nietsontziend op en groeit overal overheen en doorheen. Beton, asfalt, het is allemaal niet veilig als de Japanse duizendknoop op bezoek komt. Maar wat kan je eraan doen?

De oorsprong van de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop komt, de naam doet al het nodige vermoeden, uit Japan. En omdat Japan een eilandengroep is, zou hij daar ook gebleven zijn. Een Duitse botanicus uit de negentiende eeuw had echter andere plannen en nam de duizendknoop, samen met een hele verzameling andere exoten, mee naar het Europese vasteland, om hem in Leiden verder te bestuderen. Echter, waar de botanicus niet rekening mee hield, was dat de duizendknoop – eenmaal voet aan de grond – enorm snel groeit en zich vrijwel niet laat bestrijden. En zo rukte de plant in de loop der jaren op, om uiteindelijk een groot deel van Europa te overwoekeren.

Het probleem van de duizendknoop

En daar zit ‘m het probleem; de overwoekering. De Japanse duizendknoop is een plant die enorm snel groeit en alle andere planten letterlijk in de schaduw zet. Hij woekert enorm en de groei is zo sterk en zo overtuigend, dat hij ook door beton en asfalt kan groeien. Dit maakt hem buitengewoon lastig te bestrijden, maar dus ook buitengewoon succesvol. De snelle groei betekent dat de plant gemakkelijk grote stukken land overneemt, waarna het bestrijden ervan nog veel moeilijker is geworden. De duizendknoop is dan ook bepaald geen favoriet voor menig hovenier, maar gelukkig staan die niet helemaal machteloos.

Hoe bestrijd je de duizendknoop?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat het inhuren van een professional zeker wenselijk is in dit geval. Een Japanse duizendknoop is aan te pakken, maar hiervoor is kennis van zaken nodig en het kan je ook wel het nodige geduld gebruiken. Een Japanse duizendknoop kan aangepakt worden door hem zeer regelmatig tot aan de grond toe af te maaien, door hem gedurende een lange periode volledig af te dekken zodat er geen straaltje zonlicht bij kan komen, of door hem helemaal uit te graven en het afval gescheiden van het andere GFT-afval te verwijderen. 

Een andere, succesvolle methode, is bestrijding met de bladvlo. Een bladvlo zal, mits breed ingezet, de duizendknoop helemaal opvreten. Dit gaat in een dermate hoog tempo, dat de duizendknoop niet in staat is om de energie te vinden om helemaal terug te groeien. Deze biologische bestrijding is in Japan ontwikkeld en heeft daar veel succes. Dat zorgt ervoor dat het ook hier voet aan de grond heeft gekregen. Bedenk wel; om deze bestrijding echt succesvol te laten zijn, is het verstandig om het over te laten aan een professional. Hoveniers weten precies wat ze moeten doen om de duizendknoop een halt toe te roepen en wie zelf aan de slag gaat, loopt een grote kans de plant al snel weer terug te zien.